Välkommen hem till valpen – vad behöver ni nu?

Att få hem en valp är en magisk tid. Doften av valpmage, tassar som klapprar mot golvet och en liten följeslagare som utforskar världen, och dig, med varje andetag. Men samtidigt uppstår ofta frågorna: Vad behöver vi tänka på nu? Är det något veterinärbesök vi ska boka? Och hur håller vi vår lilla hund trygg och frisk?

Här får du en enkel översikt över vad som är bra att ha koll på den första tiden hemma, särskilt kring 12 veckors ålder.

Vad har hänt innan ni blev familj?

Om du köpt din valp från en uppfödare är den i regel:

  • Veterinärbesiktigad (gäller i max 7 dagar vid försäljning)

  • Chipmärkt (obligatoriskt för registrering)

  • Vaccinerad med första dosen (ges vid 7–8 veckors ålder)

Men det är alltid klokt att dubbelkolla med din uppfödare. Fråga vad som ingår och be om att få hundens besiktningsintyg.

Vad behöver valpen nu?

Runt 12 veckors ålder är det dags för den andra dosen i grundvaccinationen, som är viktig för att skyddet mot valpsjuka, hepatit och parvo ska bli fullgott. Du kan boka det hos oss på PlutoVets, antingen i hemmet eller på vår klinik. 

Om din valp av någon anledning inte är chipmärkt, vaccinerad eller besiktigad, erbjuder vi även ett valppaket där allt detta ingår. 

Besiktningen är som en liten hälsokontroll där vi tittar på valpens allmäntillstånd, hjärta, tänder, bett och kroppskondition - en bra start på ett långt och friskt liv.

Vardagen med valp – några fler saker att tänka på

Att ha en valp är lite som att ha en bebis - sömnbrist, skratt och ständig bevakning. Här är några saker som kan vara värdefulla att se över redan nu:

1. Säkerhet i hemmet

Se över elsladdar, giftiga växter och småsaker som kan sväljas. Sätt upp grindar om det behövs – och tänk på att valpar klättrar förvånansvärt bra.

2. Valpen ska vänja sig vid beröring

Börja försiktigt vänja din valp vid att du tittar i munnen, rör vid tassarna och borstar pälsen. Det gör framtida veterinärbesök och kloklippningar mycket enklare.

3. Rumsrenhet och rutiner

Kom ihåg att berömma varje gång det blir rätt. Rutiner ger trygghet. Försök hålla mat- och rastningstider hyfsat regelbundna.

4. Umgänge – i lagom dos

Valpen behöver både vila och socialisering. Låt den träffa snälla hundar, men välj lugna möten. Undvik hundmöten med helt främmande hundar tills vaccinationsprogrammet är klart.

Din veterinär

Vi på PlutoVets finns här för dig och din valp, inte bara när något är fel utan också för att guida och stötta. Oavsett om du vill komma till kliniken eller hellre få besök hemma så hjälper vi dig att ge din valp en trygg start.

📍 Välkommen till oss på Runebergsgatan 5
📞 Boka via plutovets.com eller ring oss på 010-808 56 84

Föregående
Föregående

Koppeltvång – vad gäller egentligen i Sverige?

Nästa
Nästa

Välkommen hem till kattungen – vad behövs nu?